wtorek, 6 maja 2014

Zupa krem serowo - cebulowa

Dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić zupę serowo - cebulową. 
Do tej pory przygotowywałam tą potrawę w tradycyjnej formie. Tym razem zmiksowałam wszystkie składniki i w ten sposób uzyskałam aromatyczną, kremową konsystencję.

Czego potrzebujemy, aby "wyczarować" taką zupę w naszej kuchni?

3 cebule
  2 nieduże marchewki
mały por
pietruszka
kawałek selera
serek topiony o smaku śmietankowo-cebulowym
kawałek startego żółtego sera
gałka muszkatołowa mielona
pieprz,sól
ew. kostka rosołowa
śmietana 18%





Warzywa obieramy, myjemy  i kroimy. Nie ma większego znaczenia w jaki sposób je pokroimy, gdyż później i tak je zmiksujemy. Warzywa gotujemy przez około 30 minut, aż będą miękkie. Następnie dodajemy serek topiony i starty ser żółty. W momencie, gdy wszystko się rozpuści, a zupa zgęstnieje doprawiamy zupę przyprawami. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zupa nabierze smaku i aromatu.
Na koniec wszystko miksujemy.

Zupa wyśmienicie smakuje z grzankami czosnkowymi. W tym celu kromki chleba podsmażam na małej ilości masła, aż się zarumienią i będą chrupiące. Następnie w każdą kromkę wcieram świeży czosnek.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz